SM@RTEL

Univerzitet Adriatik Bar, Fakultet za saobraćaj, komunikacije i logistiku Budva je partner u strukturnom Erasmus+ projektu Unapređenje procesa edukacije kroz razvoj e-platformi i pametnih učionica, pod akronimom SMARTEL (Improving the process of education through development of e-learning multimedia platform and smart classrooms - SMARTEL).

Cilj projekta je promocija jednakosti i pomoći u inkluziji studenata koji imaju manje mogućnosti i veća ograničenja, koja ih limitiraju ili im u potpunosti sprečavaju pristup ili učešće u aktivnostima zbog invaliditeta, finansijskih ili geografskih prepreka.

Projekat se primarno odnosi na ranjive grupe studenata koji nemaju mogućnost punog pristupa obrazovnom procesu na visokoškolskim ustanovama, kao i na studente koji nisu u mogućnosti da obezbijede materijalna sredstva koja su potrebna za njihovo studiranje.

Cilj je takođe i prevalizažanje ograničenja izazvanih nemogućnošću redovnog pohađanja nastavnih aktivnosti zbog geografske udaljenosti i izolovanosti određenih područja.

Aktuelna situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa, kroz potrebu realizacije nastavnih obaveza kroz učenje na daljinu, dodatno ukazuje na potrebu realizacije projektnih aktivnosti kojima će se očekivano prevazići ograničenja u opremljenosti učionica za mogućnosti online praćenja nastave.

Uključivanjem u aktivnosti ovog i sličnih projekata, Univerzitet Adriatik Bar,Fakultet za saobraćaj, komunikacije i logistiku Budva kao jedini Fakultet iz ove oblasti u Crnoj Gori, nastavlja težnju da u svom radu obezbijedi korišćenje savremenih tehnologija. Kroz ovakve aktivnosti Univerzitet omogućava da razvojem sposobnosti studenata podigne akademsku izvrsnost, autonomiju, razvoj kreativnosti i slobodu stvaranja studenata, bez obzira na postojanje ograničenja u bilo kom smislu.

Trajanje ovog projekta je predviđeno od 15. novembra 2020. do 14. novembra 2023. godine.

Partneri na projektu su:

University of Mitrovica (Kosovska Mitrovica - Kosovo);

Universidad Politecnica de Madrid (Madrid – Španija)

Universita ta Malta (Msida – Malta);

Univerza v Ljubljani (Ljubljana – Slovenija);

CESIE (Trappeto – Italija);

International Business College Mitrovica (Kosovska Mitrovica – Kosovo);

Javna ustanova Univerzitet Crne Gore (Podgorica – Crna Gora);

Univerzitet Adriatik Bar (Bar – Crna Gora);

Univerzitet u Istočnom Sarajevu (Istočno Sarajevo – Bosna i Hercegovina);

University of Mostar (Mostar – Bosna i Hercegovina).

Sajt projekta: https://smartel.pr.ac.rs/

https://www.facebook.com/SMARTEL-Erasmus-project-144108604148907

https://twitter.com/ErasmusSmartel